Vijfduizend jaar oude bierbrouwerij opgegraven

Archeologen hebben in de Egyptische stad Abydos de restanten gevonden van een vijfduizend jaar oude bierbrouwerij. Het gaat mogelijk om de oudste bierbrouwerij ter wereld, zo meldt het Egyptische ministerie van Toerisme en Oudheden.

Een Amerikaans-Egyptisch archeologisch team groef bij Abydos (ongeveer 450 kilometer ten zuiden van Cairo) acht ruimtes op waarin honderden kleipotten in rijen stonden opgesteld. Deze potten werden gebruikt om een mengsel van graan en water om te toveren in bier. De grote hoeveelheid potten doet vermoeden dat de brouwerij duizenden liters bier produceerde. Toch had de gemiddelde Egyptenaar hier niet zoveel aan. Matthew Adams, een van de archeologen die de opgraving leidde, zei dat het bier waarschijnlijk gebruikt werd tijdens de begrafenissen van Egyptische farao’s als offergift aan de goden.

De archeologen vermoeden dat de brouwerij stamt uit de tijd van de eerste Egyptische farao Narmer, die rond 3100 voor Christus aan de macht was. Bier is een van de oudste dranken ter wereld. Wanneer bier precies is ontstaan is niet met zekerheid te zeggen. In ieder geval was de alcoholische drank al duizenden jaren voor Christus een populaire versnapering in Mesopotamië, het gebied dat we nu Irak noemen. Uit kleitabletten konden archeologen opmaken dat de Mesopotamiërs al een ruime keuze aan biersoorten op het menu hadden staan. De brouwerij in Egypte is de eerste waar bier in zulke grote hoeveelheden geproduceerd werd.

 

Menu