Algemene Egypte informatie                               

                                          

Egypte kent een van de oudste beschavingen ter wereld. De beroemdste historische monumenten zijn de piramides en de tempels rondom Luxor en Aswan. Het hectische Caïro is de grootste stad van het Afrikaanse continent. Hier vind je sporen van de oude Egyptische beschaving, de Griekse en Romeinse Oudheid, het Midden-Oosten, Afrika en het moderne Europa. Buiten de piramiden en de tempels staat Egypte bij toeristen bekend als een duikparadijs. De Rode Zee biedt duikers en snorkelaars schitterende onderwater taferelen: kleurrijk koraalrif en veel verschillende soorten vis. Het rijgedrag van de Egyptenaren is erg chaotisch. Het busvervoer is meestal snel en comfortabel maar het valt niet altijd mee om een plekje te veroveren. Het is een goede manier om de lokale bevolking te ontmoeten. De treinen komen in vrijwel alle belangrijke steden. Buiten de grote steden kun je je als een echte toerist met kameel of ezel laten vervoeren. Taxi's en taxibusjes rijden er ook rond maar daar zit een nadeel aan vast, de chauffeurs wachten vaak net zolang tot ze (over)vol zitten.

Paspoort en visum
Reist u naar Egypte, zorgt u dan voor de nodige reisdocumenten. U heeft een paspoort nodig om naar Egypte af te kunnen reizen. Het gebruik van een identiteitskaart is dus niet toegestaan. Uw paspoort moet na uw verblijf in Egypte nog minstens 6 maanden geldig zijn (zowel voor toeristen als zakenreizigers).Verder heeft u in Egypte een visum nodig. De kosten van het visum liggen tussen de € 35,- en € 50,- afhankelijk van de aanbieder (reisorganisatie of geldwissel balie). Alvorens u aan te melden voor de paspoortcontrole dient u uw visum te hebben opgehaald en de zegels in uw paspoort te hebben geplakt.

Belangrijk
Het kan voorkomen dat de paspoort en visuminformatie op Egypte-pagina.nl niet overeenkomt met de werkelijkheid. Dit kan het gevolg zijn van het feit dat de door Egypte-pagina.nl verschafte informatie gevoelig is voor verandering. Egypte-pagina.nl probeert de informatie zo actueel mogelijk te houden. Egypte-pagina.nl aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor schade ontstaan door het gebruik maken van, of vertrouwen op de door of namens haar verschafte informatie. Het is dus te allen tijde uw eigen verantwoordelijkheid om over de juiste reisdocumenten te beschikken. Bent u niet zeker of dit het geval is, informeert u dan tijdig bij de officiële instanties
.

Gezondheid
Voor uw reis naar Egypte is inenting in principe niet verplicht, maar sommige vaccinaties worden wel aanbevolen zoals tegen DTP en Hepatitis A.. Er is echter één uitzondering: als je uit een gebied komt waar gele koorts heerst moet je je hiertegen hebben ingeënt. Wilt u hierover de laatste informatie, informeert u dan bij uw plaatselijke GGD. Doe dit zeker 6 weken voor uw reis. Kijk op de website van de GGD en zie welke GGD bij u in de buurt u kan adviseren. Deze internetsite geeft u tevens meer informatie over alles wat met gezondheid en reizen te maken heeft. Een andere raadzame website is Gezondopreis
.

Tip voor duikers: het wordt sterk afgeraden om te vliegen 24 uur voor en na te hebben gedoken. Verder is het verplicht ter plaatse een gezondheidsverklaring in te vullen. Door de warmte droog je snel uit dus zorg dat je altijd een fles water binnen handbereik hebt. Kraanwater moet je beslist niet drinken. Eet ook geen ijs of salades. Het water van de Nijl en Nijldelta is besmet met bilharzia (platte parasiterende wormpjes die zich kunnen nestelen in je bloed en je blaas), pootje baden raden wij dus af. Neem voldoende zonnebrandolie mee. De zon maakt lange en intensieve dagen in dit land, dus je raakt snel verbrand. Kleed je daarom ook niet al te schaars. Blijf je overnachten in de woestijn dan moet je ook warme kleren inpakken. Het koelt hier 's nachts namelijk flink af.
Let op!! bij twijfels over uw gezondheid, neem dan contact op met uw huisarts of GGD.

Verandering van klimaat kan ook een oorzaak voor de ontregeling van uw darmen. Kent de vloek van de farao geen genade, probeer dan Lomotil of Imodium. Deze zijn beide te verkrijgen in de apotheek waar ze u hoogstwaarschijnlijk in het Engels te woord kunnen staan. Blijf veel water drinken. Minstens 3 tot 4 liter per dag. Ik ken diverse mensen, waaronder ik zelf, die met uitdrogingsverschijnselen aan het infuus in Egypte hebben gelegen. Zeker als het waait of als je zwemt, heb je niet door dat je veel transpireert en dus erg veel vocht verliest. Neem ook ORS mee (apotheek, drogist etc). (ORS kun je ook zelf maken met suiker en zout. Meng 1 liter (mineraal of gekookt) water met 40 gram suiker (8 theelepels of 8 klontjes) en 3,5 gram zout (1 theelepel). Zorg ervoor dat het geheel niet zouter smaakt dan tranen). Drink zo weinig mogelijk koude vloeistoffen zoals water/fris/bier. Je kunt er heel beroerd van worden! Ook van ijs! Het is heel verleidelijk maar doe het niet. Je bent meestal oververhit en je lichaam kan die klap niet verwerken. De inwoners van hete landen doen het zelf ook zelden. Ze drinken warme thee tegen de dorst. Heel veel buikklachten (diarree) komen gewoon van te koud drinken of een te koud ingestelde airco op de hotelkamer, maar bijna niemand heeft dat in de gaten.

Klimaat - weer - temperatuur
In de woestijn heerst een extreem klimaat met in de zomer temperaturen tot ruim 40 graden overdag en 30 graden ‘s nachts, terwijl dit in de winter respectievelijk 22 en 14 graden is. De zeer lage luchtvochtigheid maakt de hitte redelijk goed te verdragen en vooral op zee is het dan aangenaam. 's Winters kan het in de wind wat kouder zijn maar als je een beschut plekje opzoekt kun je uitstekend in de zon liggen. De watertemperatuur varieert van 28 graden in september tot 21 graden in februari. Regen valt er nauwelijks maar als dit gebeurt is het effect - op z’n zachtst gezegd - bijzonder. De beste periode om Egypte te bezoeken is afhankelijk van wat je wilt zien en doen. Als je het noorden en Luxor wilt bezoeken zijn juni t/m augustus niet aan te raden. Bovendien is 's zomers de kust aan de Middellandse Zee het drukst. April en mei zijn de beste maanden om de Egyptische stranden te verkennen, terwijl het voorjaar en de herfst de beste seizoenen zijn voor een bezoek aan Luxor, Aswan, tempels, graven en de hoofdstad Caïro.


Achtergrondinformatie
Oppervlakte:              1.002.000 km².
Hoofdstad:                 Caïro.
Voertaal:                     Arabisch, maar men spreekt ook Engels en Frans.
Bevolkingsaantal:     +- 100.921.295 (mei 2019)
Plaatselijke tijd:         Nederlandse tijd + 1 uur, zowel ’s zomers als ’s winters. Omdat de zomer en wintertijd echter op een ander ogenblik ingaat dan  bij ons, zijn er enkele tijdstippen per jaar waar het tijdsverschil 2 uur bedraagt.
Elektriciteit:                220 Volt. -   Web | Code | Tel. .eg | EGY | +20

Geografie
De totale oppervlakte van Egypte bedraagt ongeveer 1.002.000  km² en is daarmee ongeveer 29 keer groter dan Nederland. Het land grenst in het zuiden aan Sudan, in het westen aan Libië, in het oosten de Rode Zee en Israël en in het noorden aan de Middellandse Zee. De rivier de Nijl verdeelt het land in twee ongelijke delen en het Suezkanaal zorgt voor een derde afgescheiden deel, de Sinai woestijn. De Nijl wordt ook wel de levensader van Egypte genoemd en is met zijn 850 kilometer de langste oase van de wereld. De Nijl vallei en de delta vormen ongeveer 10% van het totale landoppervlak. 90% van de bevolking leeft echter in deze gebieden. De rest van het land bestaat voornamelijk uit woestijn. In het westen is dat de Libische woestijn, in het oosten de Arabische en in het zuiden de Nubische woestijn. In de Libische woestijn ligt het laagste punt van Afrika op 133 meter beneden zeeniveau. De Arabische woestijn ligt tussen de Nijl en de Rode Zee en de Nubische woestijn vinden we langs de zuidelijke grens van Egypte. De Hoge Dam bij Aswan controleert de waterstand van de Nijl en zorgt voor een groot deel van het elektriciteitsgebruik in Egypte.

Klimaattype: Woestijnklimaat
Gemiddelde temperatuur zomer 36 graden
Gemiddelde temperatuur winter 23 graden
Zomer / Winter mei-oktober / november-maart
Beste periode om land te bezoeken is in het voor en najaar

Cultuur
In Egypte leven verschillende bevolkingsgroepen. Europeanen hebben er zich bijvoorbeeld vooral sinds de negentiende eeuw gevestigd. Zij hebben een grote invloed gehad op de economische en politieke ontwikkeling van het land. In de woestijn leven diverse nomadenvolken. Egyptenaren zijn over het algemeen erg gastvrij. Bezoekers worden regelmatig thuis uitgenodigd voor een kopje thee. Religie Islamitisch (90%) en christelijk (7%).
Feestdagen 1 januari: Nieuwjaarsdag 25 april: Bevrijdingsdag van de Sinaï 1 mei: Dag van de Arbeid 23 juli: Dag van de revolutie 6 oktober: Oorlog van 1973 Vaste gebruiken en gewoonten De islamitische rustdag is op vrijdag. De banken en overheidsinstellingen zijn dan gesloten. De winkels sluiten over het algemeen op zondag. Ook de bazaar in Caïro is op zondag gesloten. Dit geldt overigens niet voor de alom aanwezige "Toeristen winkeltjes" in toeristische gebieden, die zijn over het algemeen 7 dagen per week geopend.

Voedsel en water
Verschillende bevolkingsgroepen hebben de Egyptische keuken beïnvloed. Zowel Afrikaanse als Griekse elementen zijn erin terug te vinden. Langs de kust wordt veel vis gegeten terwijl landinwaarts meestal vlees op het menu staat. De Egyptenaren eten alles van geslachte dieren, dus kijk niet vreemd op als je hier en daar wat 'edele delen', ogen of hersenen krijgt voorgeschoteld. Gewoon ogen dicht en doorkauwen.


Geldzaken
De meest gangbare reischeques kunnen  ingewisseld worden voor Egyptische ponden. In de grote steden worden de bekendste creditcards geaccepteerd in winkels en hotels. Onderhandelen over prijzen is heel gebruikelijk. Of het nu gaat om de prijs van een kamer, aankopen in de winkels, je lunch of een taxirit naar de rivieroever. Het is even wennen, maar oefening baart kunst. Munteenheid: Het Egyptische pond, (afgekort LE) is onderverdeeld in 100 piasters (pt). Prijzen kunnen op verschillende manieren staan aangegeven; anderhalf pond kan bijvoorbeeld worden geschreven als LE 1.50, LE 1.500 of 150 pt. Er zijn biljetten in omloop van 25 en 50 pt tot LE 1, 5, 10, 20, 50 en 100, en munten van 5, 10, 20 en 25 pt. Openingstijden banken De Banque Misr is 24 uur per dag open. Andere banken zijn meestal open van 8.00 tot 15.00 uur. Pinautomaten zijn in de meeste steden aanwezig. Zorg dat je altijd kleingeld bij je hebt i.v.m. fooien, taxi's en minibusjes. Betaal zoveel mogelijk gepast. Een 'geliefde' wisseltruc is dat als u betaald met een biljet van 50 pond,  dan gebeurt het heel vaak, dat men deze razendsnel omwisselt voor een biljet van 50 piaster!! je hebt het niet in de gaten!!

Fooien
In Egypte is een fooi van 10% tot 15% gebruikelijk en kan de service positief beïnvloeden. Realiseert u zich dat de salarissen in Egypte heel laag liggen. Sommige mensen zijn voor hun inkomen zelfs geheel afhankelijk van fooien. Het geven van “baksheesh” (fooien) is ingebakken in de Egyptische cultuur.

El Gouna

Ongeveer 22 kilometer ten noorden van Hurghada ligt El Gouna. De huizen in het sfeervolle plaatsje hebben een traditionele bouwstijl. El Gouna ligt in de omgeving van natuurlijke lagunes. Het is nieuw, exclusief en ligt aan de Rode Zee. El Gouna beschikt over een enorme hoeveelheid faciliteiten, waardoor het eigenlijk onafhankelijk is van de stad Hurghada. Naast een eigen vliegveld en ziekenhuis vind je in deze plaats een jachthaven, een watersportcentrum en winkelcentra. El Gouna is bijna in zijn geheel omringd door zee en de azuurblauwe lagunes verbinden de hotels met elkaar. Met de boot kan je, je van de ene plaats naar de andere laten vervoeren. Een spannende historische duikplek is de 126 meter lange Thistlegorm. Dit schip is in 1941 tot zinken gebracht door het Duitse leger. De scheepslading is nooit geborgen. Alle munitie, motoronderdelen en jeeps vormen voor de vissen een perfecte schuilplaats en dat maakt het voor de nieuwsgierige duiker alleen maar interessanter om het wrak te verkennen. Strand Zeytuna Beach is het belangrijkste strand van El Gouna, gelegen aan een mooie lagune. Het is goed te bereiken met een shuttleboot. Het onderwaterleven van de Rode Zee en haar lagunes is een lust voor het oog. Van kleine vissoorten tot dolfijnen, er is van alles te zien. De temperaturen schommelen van november tot mei tussen 19 en 25 graden. Het lijkt wel alsof de zon hier overuren draait, want het aantal zonuren per dag ligt rond de 8,5. Het zeewater is daarom constant opgewarmd tot een heerlijke temperatuur van rond de 24 graden. 's Zomers worden temperaturen bereikt tussen de 35 en 40 graden.

Hoogseizoen November tot en met april
Gemiddelde temperatuur zomer 35 graden
Gemiddelde temperatuur winter 19 graden
Gemiddelde temperatuur water  24 graden

Er is genoeg te doen in El Gouna. Naast restaurants en doorsnee kroegen zijn er kleine bier en jazzcafés waar je iets kunt drinken. Voor het beweeglijker uitgaanspubliek zijn er openluchtdiscotheken. Duiken is waar El Gouna over de hele wereld  bekend om staat. De Rode Zee heeft talloze duiklocaties die allemaal om een andere reden het bezoeken waard zijn. Het is hier vrijwel altijd mooi weer is en de nachten niet bepaald koel, je kunt zelfs onder een heldere sterrenhemel naar films kijken in de openluchtbioscoop.  Shaabel is een rif van ongeveer 18 meter waar heel kleurrijke waterbewoners te zien zijn. Ben je uitgekeken op de kleintjes, kijk dan maar even rond of je een dolfijn ziet, want die zwemmen ook rond. Een andere tip is Blind Reef, waar een 25 meter steile koraalwand recht naar beneden gaat. Je kunt dit steile rif ten noorden van Shedwan vinden. Buiten de visscholen, kom je er zo nu en dan eens een haaitje tegen. Buiten duiken, waar El Gouna om bekend staat, kun je ook tennissen, squashen of een fiets huren. Doe je het iets rustiger aan deze vakantie, dan is er een golfbaan waar je uitstekend een balletje kunt slaan. Wil je de omgeving verkennen dan kun je paardrijden en zo een kleine safari maken naar een oase. Een boot huren en wat rondvaren is een andere tip. Je hoeft dan niets te missen van de natuur onder water, want sommige boten hebben een glazen bodem zodat je nippend aan een cocktail naar vissen en koraal kunt kijken. De telefooncellen zijn hier nog lekker ouderwets met muntjes. Openbare telefoon Munttelefooncellen die regelmatig kapot zijn.

    



Hurghada, Safaga, Marsa Alam & El Quseir
Hurghada was aan het begin van de negentiende eeuw nog een onbekend vissersplaatje aan de Rode Zee. In de jaren zestig van de twintigste eeuw trokken de eerste duikers naar deze plek en ontdekten het onderwater paradijs. Het dorpje is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke badplaats én tot een uitstekend duikcentrum. Hurghada bestaat uit twee delen. Dahar (downtown) is het oude centrum met nog altijd een bedrijvige visserij. Hier kun je het kalme levensritme van Egypte nog vinden. De slagerij met hangende vleeshompen, een bakkerij waar het brooddeeg buiten in de zon ligt te rijzen. Alsof de tijd hier helemaal geen haast heeft om de mensen kennis te laten maken met het jachtige hedendaagse leven. Dit kun je vinden in het moderne centrum van Hurghada, Sakkala genaamd. Het is een lange strook van uiterst luxe tot goedkope hotels. Er zijn talloze cafeetjes en restaurantjes waar je gewoon doorsnee Europees eten kun krijgen, maar je kunt je ook wagen aan Egyptische specialiteiten. Er loopt een weg naar het zuiden waarbij je langs enkele plaatsen van betekenis komt: Safaga, El Quseir en de plaatsen Marsa Alam en Makadi Bay. De mooie stad  Luxor is ideaal voor een bijzondere excursie. De drukke stad die duizenden jaren beschaving weerspiegelt ligt in het magische Nijldal, dat overheerst wordt door Koninklijke graftombes in de Vallei der Koningen en grote kale heuvels op de westelijke oever. Behalve de tempel van Luxor herbergt het Nijldal één van de grootste heiligdommen van Egypte,
de tempel van Karnak.

De riffen hebben prachtige kleuren met talrijke vissoorten. De watertemperatuur varieert van 28 graden in september tot 21 graden in februari. Regen valt er nauwelijks. De woestijn is een verhaal apart. In de woestijn heerst een extreem klimaat met in de zomer temperaturen tot 40 graden en 30 graden 's nachts, terwijl dit in de winter respectievelijk 22 en 14 graden is. De lage luchtvochtigheid maakt deze hitte redelijk goed te verdragen en vooral in het water kan het aangenaam aanvoelen. Van november tot eind februari  is het weer overal aangenaam. In het noorden is het meestal zonnig met af en toe wat regen, in het zuiden droog en gematigd. De nachten kunnen in het zuiden wel koud zijn. In de lente is het warmer maar dit is ook de periode waarin af en toe de ‘khamsin’ waait die stof en zandstormen kan veroorzaken. 's Zomers is het heet in het noorden. In het zuiden voelt het dan minder heet aan omdat de lucht daar droger is.

Hoogseizoen November tot en met april
Gemiddelde temperatuur zomer 34 graden
Gemiddelde temperatuur winter 22 graden
Gemiddelde temperatuur water  24 grade
n

In downtown Dahar gebeurt het allemaal. In de avonduren kun je vermaak zoeken. Naast cafés zijn er ook veel romantische restaurantjes waar je tot laat in de avond kunt eten. Overdag kun je slenteren langs een fruitmarkt of eindelijk zo'n kitscherige waterpijp aanschaffen. De keus is groot. Rond Hurghada kun je leuk duiken, maar natuurlijk is het in deze superpopulaire badplaats behoorlijk druk. Tussen de betoverende koraalriffen zwemmen honderden vissoorten die tot de kleurrijkste ter wereld behoren. Je kunt ook naar fascinerende scheepswrakken duiken. El Quseir is een klein plaatsje, ongeveer 120 kilometer ten zuiden van Hurghada, waar je ook goed kunt duiken in het heldere water. Het duiken gebeurt vrijwel uitsluitend vanaf de kant vanwege een gebrek aan geschikte ankerplaatsen.



Sharm el Sheikh en Dahab. De kustplaatsen van de Sinaï woestijn staan bekend om hun kleurrijke onderwaterwereld. Eén van die plaatsen is Dahab. De naam Dahab betekent 'goud' in het Arabisch en is een populaire vakantiebestemming aan een mooie baai met gouden zandstranden, turquoise wateren en een alternatief uitgaansleven. Dahab ligt in het zuidelijke deel van de Sinaï en was vroeger een slaperig gebied waar nauwelijks vreemden kwamen. Tegenwoordig loop je hier meer backpackers dan bedoeïenen tegen het lijf. Naast dit uitermate ontspannend sfeertje kun je in Dahab ook actief bezig zijn. De wateren zijn mooie locaties om te zwemmen of snorkelen. De omgeving heeft daarnaast ook genoeg bezienswaardigheden. Ongeveer een uur ten noorden van Dahab ligt Sharm el Sheikh. Deze plaats ligt aan Na'ama Bay en heeft een bruisend stadsleven. Hier is dan ook het meeste te doen voor de toerist. Historische plek Het Catherinaklooster is gebouwd tussen 527 en 565. De kapel staat op de plek waar volgens de overlevering de Bijbelse figuur Mozes, God ontmoette in de gedaante van een brandende braamstruik. Anderen beweren weer dat op de plaats van het klooster Mozes ooit de tien geboden van God ontving. Via de trappen van een eeuwenoud pelgrimspad kom je op deze heilige grond terecht. Het klooster heeft haar naam gekregen omdat hier de resten van de heilige Catharine worden bewaard. Door het hele gebouw zijn afbeeldingen van haar te vinden. Verder kun je er unieke kunstschatten bekijken, variërend van Arabische mozaïeken en Griekse en Russische iconen tot marmerbrokken en olieverfschilderijen. In de bibliotheek van het klooster wordt de op één na grootste verzameling van oude Bijbelrollen bewaard (het Vaticaan heeft de meeste in het bezit). De manuscripten zijn in verschillende talen geschreven, zoals het Arabisch, Hebreeuws en Syrisch. Opmerkelijk is dat het klooster een kleine moskee heeft die ergens in de tiende of elfde eeuw gebouwd is om de islamitische autoriteiten tegemoet te komen. De kapel van St. Triphone heeft ook een knekelhuis, met schedels van overleden monniken. Eindeloze zandvlaktes met steile gekleurde rotspartijen en groene oases, het is allemaal te vinden in de Sinaï woestijn. Voor de kust liggen mooie visrijke koraalriffen. Zomers wordt het in Dahab regelmatig 40 graden Celsius. In de winter schommelen de temperaturen rond de 19 graden. Alleen in de woestijn kan het zowel in winter als zomer flink afkoelen, het kan er zelfs licht vriezen. Dahab heeft genoeg plaatsen waar je wat kunt eten. De restaurantjes hebben niet allen stoelen maar ook ligkussens, waterpijpen, kaarsen en vooral hele relaxte mensen. Een perfecte plaats om uit te rusten en 's avonds bij te komen van alle belevenissen.  's Ochtends sta je op, je wandelt naar zo'n restaurantje, speelt een potje backgammon terwijl je op je ontbijt wacht en rekent 2,5 uur later af. 's Avonds lees je wat, eet je de meest heerlijke dingen, ben je wat in de weer met een waterpijp en luister je wat naar de geluiden. En dit allemaal terwijl je in een kussen wegzakt. Sharm el Sheikh is bruisend. De plaats bestaat uit een ruim opgezette boulevard met allerlei uitgaansgelegenheden. Het water leent zich voor uren snorkelen, zwemmen en duiken bij de koraalriffen. Ongeveer 5 km buiten het dorp ligt één van de toplocaties wat duiken betreft: 'the blue hole'. Tijdens het duiken kom je heel veel verschillende diersoorten tegen: baarzen, napoleonvissen, dolfijnen, manta’s, schildpadden en... soms zelfs een haai.

Cairo
Caïro is gesticht op de plek waar de Nijl zich verwijdt tot een vlakke en vruchtbare delta en is altijd al het hart van Egypte geweest. Met ruim 16 miljoen inwoners is het één van de dichtstbevolkte steden ter wereld en de grootste stad van Afrika. Het centrum van de stad ligt aan de oostzijde van de rivier de Nijl en herbergt veel luxueuze hotels. Caïro heeft een rijke traditie aan Islamitische kunst en de fantasievolle architectuur van moskeeën, koepels en minaretten zullen u keer op keer fascineren. De Khan el Khalili Bazaar is een heel bekende en grote bazaar, die u echt niet over mag slaan. Er is werkelijk waar van alles te koop, van kostbare sieraden tot huishoudelijke artikelen en bovendien krijgt u hier een goed beeld van het leven van alledag.

Alexandrië
Alexandrië ligt op een afstand van +- 220 kilometer van Caïro en heeft ongeveer 5 miljoen inwoners. De stad werd in 332 voor Christus gesticht door Alexander de Grote en heeft glorierijke jaren doorgemaakt. Behalve enkele ruïnes is daar echter weinig meer van te merken en is het overwoekerd met moderne, grote gebouwen. De bezienswaardigheden van Alexandrië zijn makkelijk in één dag te bezoeken en dan nog heeft u tijd over om even in de zee te zwemmen. Over het algemeen wordt Alexandrië door de Egyptenaren gebruikt als badplaats en brengen voornamelijk veel inwoners van Caïro hun zomervakantie in deze stad aan de Middellandse Zee door.

Luxor
Eens was Luxor, onder de naam Thebe, de hoofdstad van het oude Egypte en lag de Egyptische macht en glorie in de tempels van deze stad. Tussen 1570 en 1100 voor Christus maakte Luxor een absolute bloeitijd door en werden de meest fantastische gebouwen neergezet waaronder vele tempels en de faraonische graftomben, (zoals het dal der Koningen, Koninginnen en Edelen). Deze werden pas later ontdekt omdat ze eeuwenlang onder het stof verborgen hadden gelegen. In de 7e eeuw voor Christus kwam er echter een einde aan de glorietijd van Luxor en werden vele gebouwen vernield. Toch is het een prachtige stad en trekt het nog steeds vele bezoekers.

Aswan
Dit vrijwel onbekende stadje kwam in de jaren ’60 ineens tot leven toen er aan de constructie van de Hoge Dam begonnen werd. Onder leiding van een groep Russische experts bouwden 35.000 Egyptenaren dit wonder, dat niet alleen de stand van het Nijlwater onder controle houdt, maar ook elektriciteit opwekt. Hierdoor ondergingen niet alleen de economie en de landbouw ingrijpende veranderingen, maar ook Aswan kreeg een geheel ander karakter. Het stadje, dat eens draaide om de landbouw, groeide uit tot een industriestad met ijzer, staal, kunstmest en suikerfabrieken. Toch heeft het centrum van de stad zijn aangename karakter behouden en is het nog steeds erg in trek bij de toeristen.

Wat staat er op de kaart in Egypte
Eten in Egypte doet vaak denken aan de gerechten in andere landen rond het oostelijk deel van de Middellandse Zee, zoals Griekenland, Turkije, Libanon en Syrië. Maar op de Egyptische menukaart vind je ook karakteristieke lokale ingrediënten, smaken en gewoonten.

Hapjes
Net als in de omringende landen wordt als voorgerecht vaak een serie hapjes geserveerd: mezzes. Sommige restaurants hebben wel 50 verschillende soorten op de kaart, maar de meest geserveerde zijn wel: baba ghanoush: gegrilde aubergine met sesampasta; falafel of taamia, hoummous en tahina, gevulde wijnbladeren en olijven. Ook een erg geliefd hapje in Egypte is de heerlijk malse, (gevulde) dadel.

Brood
Brood (aysh) is een van de hoofdbestanddelen van de Egyptische maaltijd. Het meest voorkomende type is het pitabroodje van witte tarwebloem aysh shami, of van volkoren tarwemeel: aysh baladi. Beide worden gebruikt voor Egyptische sandwiches. Aysh shams is brood van in de zon gerezen deeg. Gewoon aysh is een dun stokbrood. Egyptenaren eten dat ook wel als het hard en droog geworden is: zacht gemaakt met water en dan verwarmd boven een vuurtje.

Foul
Foul behoort net als brood tot de dagelijkse bestanddelen van de Egyptische maaltijd. Het is een gerecht van bonen, op smaak gebracht met kruiden, ui en tomaat. Je komt het tegen met een ei bij het ontbijt, zonder ei met uiteenlopende garnering bij bijna iedere maaltijd of, tot puree gekookt, als vulling voor een broodje op straat.

Taamia en falafel
In Cairo wordt de lokale variant van falafel, taamia, gemaakt van bonenpuree, soms in combinatie met kikkererwten. Gevormd tot kleine koekjes, krokant gefrituurd en als hapje vooraf of in een broodje met sla, tomaten en tahina, een saus van sesamzaad.


Kosheri
Echt Egyptisch is dit alledaagse, maar verrassend smakelijke gerecht van rijst, fijne macaroni, linzen, peterselie en een kruidig tomatensausje.

Duif of kameel
Vlees is geen alledaags bestanddeel van de maaltijd. Varkensvlees wordt alleen door de Koptische minderheid gegeten, meer gebruikelijk zijn kip en lams- of schapenvlees, maar ook konijn, rundvlees of kameel komen voor. De kwaliteit is wisselend. Een echt luxe feestgerecht is gevulde duif. Samak: vis, is vooral verkrijgbaar aan de kust en in de buurt van het Nasser meer. Gambari zijn grote garnalen. Ook voor vegetariërs is het een en ander te krijgen, zoals een stoofschotel van groenten of gerechten op basis van peulvruchten als kikkererwten en bonen. Andere veelvoorkomende groentegerechten zijn: gevulde aubergines, paprika of wijnbladeren; batingan: gebakken aubergine, en salades. Bijvoorbeeld salata baladi van fijngesneden tomaat, komkommer, ui en peterselie, of salata tomatim: gekruide tomaat met knoflooksaus.

Nagerechten
Beroemd is Om Ali (de moeder van Ali), een stevig dessert van bladerdeeg, noten, rozijnen, kokos en room. Over de herkomst gaan verschillende verhalen de ronde. De mooiste is dat Om Ali een sultansvrouw was die met dit recept vierde dat haar rivale na een ruzie overleed. Ook het volk mocht ervan meegenieten. Mehalabia: pudding op basis van melk en maïszetmeel, soms aangevuld met vruchtensap, of geserveerd met rozenwater.


Dranken
Ashwa: koffie, is meestal Turkse koffie, sterk en standaard gezet met veel suiker. Wil je geen suiker dan moet je daar dus vooraf om vragen. In westers georiënteerde restaurants en hotels serveert men ook wel ‘Franse’ koffie oftewel Nescafé.
Chai: thee wordt erg veel gedronken en is ook altijd automatisch voorzien van veel suiker.
Karkade: is rode thee van hibiscusbloemen, wordt zowel koud als warm gedronken en smaakt friszuur.
Verse vruchtensappen: bij kraampjes worden mango, sinaasappels, bananen en guave uitgeperst waar je bij staat. Veel lekkerder dan de buitengewoon zoete, voorverpakte vruchtensap.
Alcoholhoudende dranken: zijn slechts in de grote steden en in toeristische plaatsen verkrijgbaar en relatief duur. Bier drinken op straat wordt niet op prijs gesteld.


Wat is…..
bakhlava:             zoet gebak
fatir:                      soort kruising van pannenkoek en pizza, hartig of zoet belegd
firakh:                   kip
gibna:                    kaas
hoummous:         puree van kikkererwten
kebab:                   spies van geroosterd (lams)vlees
kebab halla:         stoofschotel van schapenvlees
kofta:                    lams/schapengehakt aan een spiesje
muraba:                jam
shorbat ads:        linzensoep
tahina:                  saus op basis van sesampasta
tajine
:                   stoofschotel van groenten en vlees

                                                                                                                                                       Menu