Sanakht farao

Oude Egyptische overblijfselen hebben onthuld dat Sanakht een farao van Egypte was tijdens de derde dynastie van het oude koninkrijk. In de Egyptische taal wordt zijn naam ook geschreven als Hor-Sanakht of Nakht-Sa. Zijn exacte positie in de chronologische volgorde van de dynastie moet nog worden vastgesteld, aangezien dergelijk bewijs tot dusverre niet is ontdekt. Zelfs in de 'Geschiedenis van Egypte' werd door de oude Egyptische historicus Manetho niets geschreven over de afkomst van Sanakht. Sommige recente egyptologen geloven dat Sanakht de andere naam is van 'Nebka', de oude Egyptische heerser wiens naam was opgenomen in een Ramesside-lijst van de koningen van die tijd, hoewel er nog geen bewijs is gevonden om deze theorie te ondersteunen. De enige twee bewijsstukken over het bestaan ​​van Sanakht zijn gevonden in twee verzegelde fragmenten die zijn opgegraven in Wadi Maghareh op het Sinaï-schiereiland.

Sanakht's persoonlijke leven
Aangezien er maar weinig informatie kan worden afgeleid uit slechts twee zegels waarop Sanakht is afgebeeld, is enig concreet feit over zijn afkomst of zijn jeugdleven nog onbekend. Manetho beweerde dat Sanakht de oprichtende koning was van de Derde Dynastie van het Oude Koninkrijk, maar een paar recente ontdekkingen van Abydos zijn in tegenspraak met deze theorie. Vanwege hen wordt Khasekhemwy verdacht de oprichter en heerser van de Derde Dynastie te zijn en de voorganger van Djoser, de tweede heerser van deze dynastie. Vandaar dat veel historici nu aannemen dat Sanakht feitelijk de farao werd in het laatste deel van de derde dynastie, ergens na de regering van Djoser, in plaats van de stichter te zijn.

 

Sommige historici geloven dat Sanakht met koningin Nimaethap trouwde, die mogelijk de dochter is van farao Khasekhemwy. Bij gebrek aan enig concreet bewijs, suggereren sommige geleerden dat Djoser de zoon was van Sanakht en Nimaethap, terwijl anderen veronderstellen dat Djoser de jongere broer van Sanakht zou kunnen zijn. Zoals je kunt zien, is er zelfs vandaag nog onduidelijkheid over de afstamming en opvolging van farao's rond de tijd van Sanakht. De exacte locatie van het graf van Sanakht kan niet worden vastgesteld vanwege een gebrek aan bewijs. Maar veel historici geloven dat Mastaba K2 eigenlijk zijn tombe is, omdat hier alleen relikwieën met zijn naam zijn gevonden. Sommige egyptologen zijn echter van mening dat deze mastaba werd gebruikt als de begraafplaats van een hoge ambtenaar van de rechtbank of een prins. Deze enorme mastaba bevindt zich in Beit Khallaf, een klein dorp in Midden-Egypte en bevat de skeletresten van een zeer grote man uit het prehistorische Egypte, waarvan wordt gedacht dat hij van Sanakht zelf is. Een onvoltooide grafstructuur ten westen van de piramide van Djoser wordt door sommige moderne geleerden ook beschouwd als het graf van Sanakht.

Menu